Националната галерия представя изложбата на Галентин Гатев Това съм“. Авторът, дерматолог-венеролог,

...
Националната галерия представя изложбата на Галентин Гатев Това съм“. Авторът, дерматолог-венеролог,
Коментари Харесай

Енигматичният Доктор Гатев нищоправи в НХГ

Националната изложба показва изложбата на Галентин Гатев „ Това съм “. Авторът, дерматолог-венеролог, работещ в Ботевград и една от най-интересните персони от съвременната артсцена, е подготвил особено за „ Квадрат 500 “ своеобразно продължение на своя план „ Това е “, показан в зала „ Райко Алексиев “ при започване на 2020 година  

В текста към „ Това е “ Гатев и кураторът Йово Панчев обясняваха, че това е изцяло произведение-коментар на подмяната на полезностите в западната цивилизация. „ Подмяна започнала, когато изкуството попада от храма в палата “ (това би трябвало да е времето на Ренесанса), „ Подмяна, която оставя Европа като културен план овакантена, куха “. Естествено, става дума за стилната в последно време рецензия на либерализма със средствата на актуалното изкуство. 

През последните три десетилетия Галентин Гатев, по-известен в арт средите (и измежду пациентите си) като доктор Гатев, е измежду най-колоритните фигури в актуалното българско изкуство. В края на 80-те той го колекционираше, през 90-те го правеше и курираше, а през последните години най-вече го разяснява и подлага на критика със личните му изразни средства. Оформя анамнезата му, написа му диагнозата, както би направил един лекар, при който актуалното изкуство е пристигнало за обзор. 

Колегите му и критиците могат да спорят дали лекар Гатев е ситуационист, нео-дадаист, „ нов реалист “, манипулативен концептуалист, (де)мистификатор или маргинал. И дали това, което прави, може да се дефинира с познати понятия като акции, съоръжения, изложения, пърформанси, или би трябвало да се измисли нещо по-неопределено - да вземем за пример „ универсални художествени модели “ и „ културни жестове “. Всеки от тях може да (не) е прав. Със сигурност обаче докторът не е традиционалист. 

Самият той твърди, че е почнал специализацията си по онкодерматология не с желание да увеличи професионалната си подготовка, а като художествена акция във времето. При такава отдаденост, нищо чудно, че даже отсъствието му от културния живот при започване на новото хилядолетие беше схванато от някои като креативно изказване. 

През 90-те доктор Гатев правеше по-различни неща и като че влагаше повече подигравка в превръщането на еднопосочната реалност в двусмислена. За реализирането на една от най-интересните си хрумвания кожният лекар убеди собственика на металообработващ цех да го назначи шеф - и към този момент като подобен, издаде заповед всички елементи, които се създават от метал, този ден да се вършат от дърво. С тази акция, която се наричаше „ В отбрана на твърдия материал “, той потвърди очевидното - това, което се прави от метал, не трябва да се прави от дърво. 

Във „ Вагон за изключително внимание “ той постави на вагон от влака Пловдив - София надпис „ Вагон за изключително внимание “ и по този начин го превърна наистина във вагон за изключително внимание - всички по пътя го гледат с изключително внимание. Същевременно по негова поръчка " Детски свят “ произведе 100 дървени вагончета-играчки със същия надпис. Всичко това бе документирано и прожектирано на Централна гара. Акцията се споделя „ Вагон за изключително внимания за деца и възрастни “. 

Десетилетие по-късно с „ Другият мирис “ - 2010-2011 в НХГ, докторът караше посетителите да изследват разликата в аромата на триъгълни и квадратни части от еднакъв тип плат. Очевидният извод - няма разлика в миризмата на квадрати и триъгълници. 

„ Доказване на очевидното “ е най-хубавото определение, което съм чувал, за това що е философия “, коментирал думите на доктор Гатев проф. Цочо Бояджиев. „ А визуализирането на философия, това е моята пристрастеност “, добавя самият Гатев. 

Според Венци Занков, която през 2011 година го награди със своя Железен медал за модерно изкуство, България има проблем с доктор Гатев. „ Може би защото, без да е актьор, по някакъв метод надскача най-известните модерни български актьори като мощ и мащаби на това, което е направил, дейностите му се изтласкват настрана от общественото пространство “, бяха част от претекстовете за премията.

Новата изложба на лекар Гатев „ Това съм “ заема три зали, като обектите са ситуирани в междинната, а оставалите две играят ролята на вход и излаз. Всеки обект съставлява железна стойка, върху която е закрепен плексигласов непряк прозорец от рали автомобил. През дребния отвор ръка в алена ръкавица подава на навигатора или водача железен карнет, върху който написа като напътствие DO NOTHING (Не прави нищо). Осем такива структури са подредени в две редици по четири. Авторът посочи, че за разбирането на творбата не са нужни знания по автомобилни спортове. На въпроса за какво са осем, имаше два отговора „ За да запълня пространството “ и „ Защото според мен " Правете нищо " би трябвало да го извика хор - с цел да се чуе “.   Предполагам, че това беше смешка. 

Както може би някой би се досетил, „ посредством актуалния живописен език и тоталната откровеност на естественото физическо деяние, като се стъпва на напътствието за посоката през вход, пит-стоп, излаз “, доктор Гатев подлага на критика „ от една страна тоталното неглижиране на изкуството като поле за интелектуален продан, а от друга - поддръжката на посредственото във всички негови проявления “. Цитатите са от текста към изложбата. 

Всеки който се интересува от модерно изкуство и метафизичен визуализации може да види изложбата „ Това съм “ на лекар Гатев в Квадрат 500 до 10 януари. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР